Egy társasházi közegben is számíthatnak egymásra a lakók

Társasházban élni kicsit olyan, mintha faluban lakna az ember. Mindenki ismer mindenkit, ami sokszor idegesítő az állandó pletykák miatt, de sok esetben nagyon hasznos is. Egy lakóközösség tagjai mindig egymás segítségére sietnek a nehéz percekben és folyamatosan odafigyelnek egymásra.

Így volt ez a legutóbb is, amikor észrevettük, hogy a szomszéd Józsi bácsi már 3 napja nem lépett ki a lakásából. Aggódni kezdtünk, ezért becsengettünk hozzá. Mivel nem érkezett válasz benyitottunk. Irdatlan bűz, mocsok és rendetlenség fogadott minket. Józsi bácsit pedig az ágyba burkolózva találtuk meg. Teljesen ki volt ütve, átható alkoholszag áramlott belőle. Tudtuk, hogy időnként felönt a garatra, de azt nem, hogy ennyire és azt sem, hogy ekkora bajban van. Egy szomszéd mégsem tölthet be olyan szerepet, mint egy családtag, nemde?

Mivel a családját évekkel ezelőtt elvesztette, senkire sem számíthatott. Így rajtunk volt a sor, hogy beavatkozzunk és megpróbáljuk megoldani a problémát. Ezért a FELÉPÜLÖK csapatához fordultunk segítségért. A FELÉPÜLÖK küldetése, hogy segítse az alkoholizmusból való felépülést. Jól tudjuk, hogy az alkoholisták – ahogy Józsi bácsi is -testileg-lelkileg betegek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk róluk, hiszen szakszerű terápiával meg lehet őket menteni.

A FELÉPÜLÖK szakemberei maguk is mind átmentek a felépülés fázisain, így saját tapasztalataikkal és szaktudásukkal felvértezve tudják a pácienseket végigkísérni ezen a sokszor igencsak rögös úton. Hiszik, hogy az állami ellátórendszer nem nyújt elegendő segítséget, legalábbis nem teszi azt megfelelően. Ezért a FELÉPÜLÖK szakértői a Minnesota-modellben látják a megoldást. A modell Amerikából származik. Lényege a kiscsoportos foglalkozásokban, a csoportterápiában, egy 12 lépéses programban, a családi tanácsadásban és a felépülésben lévők mentori szerepében fogható meg sok más egyéb elem mellett.

A 28 napos program egy magánintézményben történő bentlakásos program, mely garantálja a felépülést. A csoportvezetők maguk is saját tapasztalatokkal rendelkeznek, átélték, hogy mit jelent az alkoholizmus fogságában létezni, így a belőlük áradó empátia, szeretet és elfogadás rengeteget ad a pozitív végeredmény érdekében.

A FELÉPÜLÖK oldalán tájékozódva rögtön felismertük, hogy Józsi bácsinak is pontosan erre van szüksége. Így tárcsáztuk is a megjelölt telefonszámot. Itt időpontot kaptunk az állapotfelmérésre. Az állapotfelmérést követően kerülhet sor a bekötözésre. A 28 napos program teljes időtartama alatt napi háromszori étkezést, sportolási lehetőséget, kikapcsolódást és persze szállást is nyújtanak, így olyan lesz, mintha Józsi bácsi lényegében nyaralni menne.

A program ideje a családdal való konzultációra is szánnak időt. Mivel azonban Józsi bácsinak már nincs családja, ezt mi fogjuk igénybe venni. Így mikor újra hazaérkezik, tudjuk támogatni az úton. A hónap befejeztével egyébként ingyenes utógondozást biztosítanak a gyógyultaknak. A családtagokra a program ideje alatt is gondol a FELÉPÜLÖK csapata, hiszen hétvégente ingyenes pszichoedukális előadást és konzultációt biztosítanak.

Józsi bácsi – miután meséltünk neki a programról – nagyon izgatott lett és várni kezdte, hogy végre ő is a gyógyulás útjára lépjen. A lakóközösség is nagyon boldog volt, hogy talán végre végleg pont kerül az ügy végére. Hiszen mindenki szeretné, ha megoldódna a probléma. Egy alkoholfüggő a teljes társasház életét megnehezíti még így is, hogy teljes odafigyeléssel és megértéssel fordulunk felé.