A legmodernebb ingatlanokhoz napelem rendszer dukál

Ingatlanosként valahol szakmai kötelességemnek is érzem, hogy a megújuló energiaforrásokkal a lehető leginkább tisztában legyek, Gyakran olvasok is ilyen témában, illetve mindig ámulva figyelem nem csak a településemen zajló építkezéseket, hanem országosan, szinte a semmiből kinövő legújabb lakóparkokat, amelyek már tele vannak innovatív és fenntartható megoldásokkal.

A legújabb ingatlanok ma már megfelelnek mindenféle energiatakarékos előírásnak, így nem csoda, hogy szinte elenyésző mértékű havi rezsiköltséggel tudnak számolni az ilyen otthonok lakói. Ezzel együtt azonban kérdés számomra, hogy az átlagkereset és az ingatlanok nm árának viszonya mennyiben kecsegtet jó reményekkel – akár szakmai szemmel nézve (lehetséges ügyfelek számának esetleges csökkenése), akár úgy, ha mint otthonát kereső fiatal felnőtt írom ezeket a sorokat.

Az egyik téma, ami kiemelt figyelmet kap manapság, az a napelem rendszer. De azon belül is több választási lehetőségünk van: vékonyrétegű vagy polikristályos napelem. A különböző támogatások, pályázati lehetőségek miatt is mostanában nagy népszerűségnek örvendő energiaforrás fenntartható és modern megoldás arra, hogy egy háztartás áramellátása biztosítva legyen. De honnan érdemes informálódnunk a témában, hogyha valóban hasznos és releváns tudás birtokába szeretnénk jutni?

Ha a polikristályos napelem versus vékonyrétegű napelem kérdéskörén felül is tájékozódni kívánunk, hadd ajánljam meleg szívvel a napelemesrendszerek.info oldalát, ahol naprakész adatokkal várják az online látogatókat. Ugyan az oldal egyik fő célja az edukálás, tájékoztatás, nem mehetünk el amellett, hogy az olvasgatás után is kiváló kiindulópontként szolgál, ha szeretnénk élesben is kipróbálni, mi fán terem az a napenergia – vagy legalábbis el akarunk indulni ennek az útján. A napelemesrendszerek.info oldal ugyanis megfelelő platform arra is, ha napelemes rendszer kiépítésére szeretnénk árajánlatot kérni. Mindez megyei szinten kijelölt kivitelező partnerek segítségével történik, akik először is egy felmérést végeznek, miszerint alkalmas-e az ingatlanunk napelemes rendszer telepítésére. Ha megfelelőnek ítélik a körülményeket, akkor indulhat is a kiépítés. De nem kell megijedni, mindez nem egyik pillanatról a másikra történik, ugyanis sok különböző szempontot érdemes mérlegelni ahhoz, hogy az adott felhasználók számára lehető legtökéletesebb megoldás szülessen. Az egyik ilyen sarokpont a napelem rendszer mérete és bővíthetősége. Az inverter kiválasztása kulcsfontosságú, ugyanis ez a szerkezet alakítja át az egyenáramot váltóárammá. Feladatkörébe tartozik még a különböző védő funkciók ellátása, így nem kérdés, hogy az inverteren kifejezetten nem érdemes spórolni: egy magasabb árkategóriájú, német, magas minőségű inverter biztosan hosszú évekig fogja szolgálni a jól kialakított rendszert.

Számomra nagyon biztató, hogy szakemberek ilyen mennyiségű tudást osztanak meg online felületeken, hiszen mindezzel ezt a fenntartható, jövőbe mutató energiaforrást népszerűsítik. Így hamarabb kerül közel az emberekhez, és remélhetőleg egyre többen fedezik fel, hogy ez a hosszabb távú befektetés bizony többszörösen megtérül majd.