Minden, amit az energetikai tanúsítványról tudni kell

Neked van energetikai tanúsítványod? Nincs? Igazából ez nem is akkora nagy baj, ha nem akarod eladni a lakásodat, vagy nem szeretnél éppen valami olyan otthonfelújítási támogatásban részt venni, aminek feltétele lenne ez. Az energetikai tanúsítvány nélkül le lehet élni az életet, de nem rossz az sem, ha megvan, és nem akkor kell érte futkosni, mikor már majdnem késő.

Elég régóta foglalkozom lakásokkal, azok eladásával, vásárlásával, és azt vettem észre, hogy annak ellenére, hogy az energetikai tanúsítvány ma már kötelező egy lakás eladásához, még sokan nem tudnak annak a létezéséről, és arról, hogy ez valójában mit is jelent.

Pedig energetikai tanúsítványt nem nehéz csináltatni, főleg, ha az e-tanusitas.eu oldalt választja az ember, ahol nagyon gyorsan elkészítik a tanúsítványt.

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány igazából egy könnyen értelmezhető dokumentum, ami megmutatja, hogy milyen a lakás energiafelhasználása. Igazából ebből le lehet olvasni azt is, hogy mennyire korszerű a lakás az energiafelhasználás szempontjából.

e-tanusitas.eu
e-tanusitas.eu

Vevői oldalól nézve szerintem egy nagyon jó dolog, hiszen így a vevők egyből tudják, hogy a lakás/ház/ingatlan energiafelhasználás szempontjából hol helyezkedik el a skálán. Egy rossz energetikai besorolás például olyan szemmel nem látható problémákra is rávilágíthat, amit a vevő nem venne észre, de a későbbiekben foglalkoznia kell vele, költenie kell rá.

Az energetikai tanúsítvány egyfajta pluszt nyújt, ezáltal a vásárlók tájékoztatást kapnak az ingatlan állapotáról egy más, energetikai megközelítésben.

Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, amit az ezzel foglalkozó cégek, például az e-tanusitas.eu készítenek el. Ebben a dokumentumban hitelesítetten jegyzik, hogy AA és JJ kategóriák között az ingatlan milyen besorolásba tartozik.

Természetesen az AA a legjobb és a JJ a legkevésbé jó kategória. A régiépítésű házak általában nem olyan hatékonyak energiafelhasználás szempontjából, mint az újabb lakások, szóval, ha egy régi lakást nézünk meg és azt akarjuk megvenni, akkor számíthatunk egy kedvezőtlenebb besorolásra.

Az e-tanusitas.eu oldalon le van írva az is, hogy pontosan milyen kategóriák léteznek és melyik mit jelent:

 • AA ++ – Minimális energiaigényű ingatlanok
 • AA + – Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú ingatlanok
 • A – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb ingatlanok
 • BB – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő ingatlanok
 • CC – Korszerű ingatlanok
 • DD – Korszerűt megközelítő energiafelhasználású ingatlanok
 • EE – Átlagosnál jobb energiafelhasználású ingatlanok
 • FF – Átlagos energiafelhasználású ingatlanok
 • GG – Átlagost megközelítő energiafelhasználású ingatlanok
 • HH- Energiafelhasználás szempontjából gyengén teljesítő ingatlanok
 • II – Rossz energiafelhasználású ingatlanok
 • JJ – Kiemelkedően rossz energiafelhasználású ingatlanok

Tehát ebbe a 12 kategóriába lehet sorolni az ingatlanokat. Egyébként, szerintem már az is jó, ha a DD kategóriába tartozik egy régebbi ingatlan. Ez is elég szép teljesítmény, kevés dolgot kell csak kicserélni benne, ez azt jelenti.

Hol érdemes megcsináltatni a tanúsítványt?

Mikor azt hallom, hogy tanúsítvány vagy tanúsítás, alapvetően én is egyből megijedek, hogy hivatalokba kell járni, időpontot kell foglalni, sorszámot kell húzni, várni kell, és jobbra-balra fognak küldözgetni, mert valami mindig hiányzik.

De szerencsére az energetikai tanúsítvány megszerzése az e-tanusitas.eu jóvoltából közel sem mondható nehéznek vagy körülményesnek. Szerencsére ez a cég tisztában van azzal, hogy a legtöbben nem úgy kezdik el árulni a lakásukat, hogy minden egyes jogi követelménnyel tisztában vannak. Az emberek tudása eléggé felszínes ebben a témakörben, ezért rendszeresen már csak az ügyvédnél derül ki, hogy hiányzik ez a dokumentum, mikor magánszemélyek intézik az egész adás-vételt.

Ebből következően elég hirtelen szokott szükség lenni a tanúsítványra, amit az e-tanusitas.eu oldal ennek megfelelően gyorsan is készít el. Szinte villámgyorsasággal dolgoznak, az igazán SOS helyzetekkel is lehet őket keresni.

Nem nehéz megszerezni a tanúsítványt. Elsőként fel kel keresni az e-tanusitas.eu oldalt, itt célszerű alaposan átolvasni mindent, amit magáról a tanúsításról tudni kell. Aztán vagy ki kell tölteni egy visszahívási kérelmet, vagy pedig fel kell keresni őket az elérhetőségeik egyikén, hogy egyeztessenek a részletekkel kapcsolatban, hogy mikor és hol kellene elkészíteni a tanúsítványt.

Az e-tanusitas.eu egyébként országszerte dolgozik, azaz mindegy, hol van az ingatlanunk, elmennek és megcsinálják a tanúsítványt. Csupán az árak mások a fővárosban és az ország más részein. De ez érthető is, hiszen az energetikai tanúsítvány elkészítése helyszíni jelenlétet igényel.

Tehát bárhol is van az ingatlan, nem okoz gondot a cégnek, vállalják a helyszíni felmérést.

Ha megvan a helyszín és az időpont, akkor a megbeszélt helyre a megbeszélt időben eljön a cég egyik munkatársa, aki elvégzi a felméréseket, ami ennek a tanúsítványnak a kiállításához szükséges.

Ezek után 24 órán belül futárszolgálattal eljuttatják a részünkre a kész dokumentumot, de ha ennél is sürgősebb a dolog, akkor 12 órán belül e-mailben is el tudják küldeni, valamint a hivatkozási számot átküldik SMS-ben, hogy addig is haladni lehessen a lakás eladásának ügyintézésével. Nagyon gyorsan dolgoznak, nagyon precízek és megbízhatóak, ahogyan azt az ember egy ilyen cégtől várja.

Gondolom, sokakban felmerült ezt olvasva, hogy mégis miket néznek meg, mikor egy ilyen tanúsítás zajlik, ezeket is leírom, bár az e-tanusitas.eu oldalon is részletesen le van írva a tanúsítás menete.

A tanúsítás menete

A tanúsítvány elkészítéséhez a szakembernek több dolgot is ellenőriznie kell a minősítendő ingatlanon.

Az ingatlan lehűlő felületeit ellenőrzi, a tájolást, a nyílászárókat, azok minőségét nézi meg. Nyilván egy újabb ablakokkal ellátott házban nem szökik ki a meleg, ezért ez mindenképpen plusz pontot jelent.

Ezután megnézi a melegvízellátó rendszer korszerűségét, működését, hogy milyen a bojler, hogyan lesz melegvíz a lakásban, ez mennyi energiába kerül.

Utána ellenőrzi a födém állapotát, hogy milyen anyagból van, megnézi a padlót, hogy mennyire szigetel, majd a fűtési rendszerrel folytatja.

Értelemszerűen egy konvektor fogyasztása nem annyira hatékony, mint egy elektromos padlófűtésnek, amit mondjuk napenergia működtet.

A tanúsításhoz kellenek a tervrajzok, tulajdoni lap és jó, ha az ingatlannal kapcsolatos összes dokumentáció kéznél van, hátha valamelyikre szüksége lenne a szakembernek még.

Már többször dolgoztam együtt ezzel a céggel, mindig nagyon gyorsan végeznek a szakemberek, igyekeznek nem húzni az időt, olyan gyorsan dolgoznak, ahogyan csak lehet, persze úgy, hogy ez ne menjen a tanúsítás kárára sem.

Szerintem amúgy ez egy szuperjó cég, amikor csak ingatlan eladáshoz kérnek fel, és hiányzik az energetikai tanúsítvány, a tulajoknak mindig az e-tanusitas.eu oldalt ajánlom. A saját lakásom eladásakor is őket választottam, így mondhatni van elég tapasztalatom velük, a munkájukkal.

Árak

Bizonyára, ami a legtöbbeket érdekel, az az, mennyibe is kerül ez a tanúsítvány. A pontos árakat a honlapon is kilistázzák, ott meg lehet nézni, mennyibe fog kerülni.

Az árképzésnél figyelembe kell venni, helyileg hol található az ingatlan, családi ház vagy lakás és mekkora a mérete, hány négyzetméter összesen. Ezek alapján ki lehet keresni, mennyibe fog kerülni a tanúsítvány elkészítése.

Budapesten kicsivel olcsóbb a tanúsítás, hiszen nem kell annyit utazniuk, vidéken egy pár ezer forinttal drágább.

A pontos árak az e-tanusitas.eu oldalon találhatók, de a budapesti lakások tanúsításának ára 15.990 és 20.990 Ft között alakulnak, a vidéki lakások esetében pedig ez az összeg 19.990 és 24.990 Ft között alakulnak a négyzetméter függvényében.

Vidéki családi házak esetében 24.990 és 32.990 Ft közötti árral számolhatunk, míg a budapesti családi házak energetikai tanúsítványának ára 20.990 és 28.990 Ft között alakul.

Ezek az árak egészen korrektek, szerintem. Főleg, hogy egy ilyen tanúsítvány 10 évig is érvényes, és ha esetleg elhagyjuk, akkor pótlást is lehet kérni a cégtől, mivel 10 évig megőrzik a kész tanúsítványokat, amik egyébként csak egy példányban kérhetők és a lakáshoz járnak, tehát ha eladjuk, akkor a következő tulajdonosé lesz a lakással együtt.

Ha az e-tanusitas.eu oldallal csináltatjuk meg a tanúsítványt, akkor adnak ajándékba egy Ingatlan Kisokost is, ami tele van hasznos tippekkel. Én tudom, hiszen nekem is van, kaptam a tanúsítványom mellé.

Ebben a kisokosban vannak energiatakarékossági tippek, hasznos tanácsok állagmegóvással, felújítással, korszerűsítéssel kapcsolatban, de az eladás és bérbeadás témakörét is végig járják benne. Vannak benne tippek az egészségesebb otthon kialakításához, írnak benne a társasházi ügyekről, építési és bontási engedélyekről és a szomszédokról, telekhatárokról is.

Hasznos olvasmány, szerintem nagyon jó kis ajándék a tanúsítvány mellé.

Remélem, hogy ezek alapján lesz, aki könnyebben el tudja majd intézni az energetikai tanúsítványát. Nekem a már sokat említett e-tanusitas.eu a kedvenc cégem ebben a témakörben, hiszen igazi profik a témában, hihetetlenül gyorsan dolgoznak, könnyen lehet velük beszélni, minden segítséget megadnak, és az áraikat is kiírják. A honlapjukon minden információt leírtak, amit csak az energetikai tanúsítással kapcsolatban tudni érdemes, rengeteg kérdésemre kaptam választ általuk. Az árlista segítségével tervezhető kiadássá vált az energetikai tanúsítvány, sokkal joban követhető a cég, korrektek mind a munkavégzés, a tanúsítás, mind az árazás tekintetében.

Már többször kerültem kapcsolatba velük és ilyen sok találkozás után is csak ajánlani tudom a szolgáltatásaikat.